Tratamentul hemoptiziei la pacientii cu cancer pulmonar

Pacienții cunoscuți cu cancer pulmonar pot dezvolta la un moment dat o hemoptizie (eliminarea de sânge din căile aeriene inferioare prin gură). Uneori, hemoptizia este prima formă de manifestare a unui cancer pulmonar, fiind adesea motivul pentru care un pacient ajunge la medic pentru investigații suplimentare.

În general, hemoptizia este definită ca expectorația sângelui, singur sau în amestec cu mucoase, din tractul respirator inferior. Hemoptizia poate să fie minoră, adică presupune expectorarea a mai puțin de 100 ml de sânge într-o perioadă de 24 de ore, sau masivă, și aceasta poate să pună viața în pericol. Pragurile raportate pentru hemoptizie masivă în literatura de specialitate variază de la 100-1.000 ml într-o perioadă de 24 de ore.

Recomandările Experților DOC

Indiferent că este minoră sau masivă, hemoptizia este un simptom serios, ce nu trebuie ignorat. Dacă pacientul observă un asemenea simptom, trebuie să ia legătura de urgență cu medicul.
De altfel, potrivit unui studiu mai vechi, hemoptizia este unul dintre primele simptome care anunță un posibil cancer pulmonar, oamenii de știință ajungând la concluzia că aproximativ 20% dintre persoanele cu cancer pulmonar se vor confrunta cu hemoptizie. 

De ce apare hemoptizia

Plămânii sunt alimentați cu sânge din două surse distincte: arterele pulmonare, care curg către alveole pentru schimbul de gaze, și arterele bronșice, care furnizează sânge oxigenat către bronhii și pleura viscerală.

Deși arterele bronșice au o contribuție mai mică la fluxul sangvin pulmonar decât arterele pulmonare, ele dau naștere mai frecvent la hemoptizie. În contextul cancerului, hemoptizia poate apărea prin diferite mecanisme fiziopatologice, având un impact major în cantitatea și viteza sângerării. 

Printre aceste mecanisme se numără formarea angiogenezei în și în jurul tumorii, eliminarea stratului exterior al tumorii, necroza în interiorul tumorii, iritația cauzată de tuse, eroziunea țesutului căilor respiratorii în vasele de sânge din apropiere și sângerare rezultată din proceduri sau tratamente medicale.

Anumite terapii care vizează factorul de creștere a endoteliului vascular (VEGF), cum ar fi bevacizumab, pot duce, de asemenea, la dezvoltarea hemoptiziei. De vină pentru această condiție medicală sunt și alte medicamente, inclusiv anticoagulantele și terapiile antiplachetare care sunt utilizate în mod obișnuit la pacienții cu cancer2. 

Simptome cancer pulmonar

Pe lângă hemoptizie, simptomele cancerului pulmonar pot include tuse, dificultăți de respirație, dureri în piept, scădere în greutate neintenționată sau infecții respiratorii recurente. În urma unui examen pulmonar, medicul poate să audă respirația șuierătoare focală din cauza obstrucției localizate, zgomote respiratorii reduse cu revărsat pleural sau masă pulmonară, respirație șuierătoare difuză sau o deplasare a traheei la cei cu obstrucție a căilor respiratorii centrale.

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

Diagnostic hemoptizie

Testele și analizele făcute unui pacient care acuză hemoptizie au rolul de a determina frecvența și cantitatea sângerărilor, precum și riscurile la care hemoptizia expune pacientul.

Examinarea fizică 

Are rolul de a observa tusea și starea generală de sănătate a pacientului.

Radiografia 

Investigarea hemoptiziei la cei cu suspiciune de cancer pulmonar începe de obicei cu o radiografie toracică. O radiografie toracică poate părea normală sau poate evidenția atelectazie segmentară, colaps lobar, pneumonită obstructivă sau revărsat pleural. 

La cei cu o radiografie anormală sau factori de risc semnificativi (de exemplu, fumători, hemoptizie persistentă, mai în vârstă), se recomandă tomografia computerizată (CT) a toracelui cu contrast și trimiterea la un specialist. 

Tomografia computerizată 

Aceasta prezintă imagini în detaliu ale plămânilor, scoțând la iveală informații foarte importante pentru medic. De exemplu, o tomografie computerizată toracică poate arăta o serie de anomalii, de la un nodul pulmonar solitar până la obstrucție endobronșică cu un lob atelectatic sau revărsat pulmonar și/sau pleural, iar contrastul ajută la identificarea limfadenopatiei mediastinale/hilare mărite și a altor anomalii vasculare. 

Bronhoscopia 

Cu ajutorul unui endoscop introdus pe nas sau pe gură, medicul va putea observa în detaliu căile respiratorii, detectând cauza hemoptiziei. În cazurile cu tumori, leziunile vasculare pot obstrucționa căile respiratorii distale de tumoră, iar mucoasa poate fi friabilă sau eritematoasă. Tumora in sine poate fi polipoidă sau infiltrativa papilară cu eroziuni superficiale. Atunci când tumorile căilor respiratorii își depășesc aportul vascular, ele tind să se necrozeze și pot fi necesare biopsii.

Tratamentul hemoptiziei la pacienții cu cancer pulmonar

Tratamentul hemoptiziei depinde de cantitatea și localizarea sângerării.De acceea, medicul trebuie să identifice unde are loc sângerarea. Acest lucru se poate face printr-o investigație, cum precum tomografia computerizată (CT) sau prin analizarea căilor respiratorii cu o cameră în timpul unei bronhoscopii (vizualizarea plămânilor și a pasajelor de aer folosind un tub subțire, flexibil, care are la capăt o lumină). 

Odată ce  medicul a localizat sursa sângerării, poate impune tratamentul1.

Conduita terapeutică imediată în cazul unui pacient cu hemoptizie este următoarea:
- aprecierea corectă a cantității de sânge eliminată de către pacient,
- cercetarea semnelor clinice de anemie acută (paloare, hipotensiune arteriala, puls slab, filiform),
- calmarea bolnavului și a celor din anturajul acestuia,
- se curăță gura pacientului de cheagurile existente,
- manevrarea bolnavului cu blândețe,
- izolarea pacientului într-o cameră aerisită, cu temperatură moderată,
- pacientului i se recomandă să încerce să nu tușească, să inspire lent și profund,
- se recomandă repaus la pat, în poziție semi-șezândă, dacă este posibil pe partea leziunii,
- repaus vocal,
- în primele ore sau zile, alimentație formată exclusiv din lichide reci (compot, sirop, limonadă, lapte),
- pungă cu gheață pe hemitoracele afectat.

În cazul în care un pacient are o hemoptizie masivă, el este internat de urgență în spital. Pacientului i se pune punga cu gheață, se eliberează căile aeriene și se asigură oxigenoterapie. Se prinde linie venoasă pentru a avea abort venos cu acces permanent, pentru a reuși umplerea vasculară pentru reechilibrare hemodinamică, cu sau fără hemostatice și vasoconstrictoare. În funcție de caz, se poate impune endoscopie bronșică și embolizare arterială bronșică și ligatura arterelor.

Tratamentul hemoptiziei la pacienții cu cancer bronhopulmonar

Dacă hemoptizia apare pe fondul cancerului la plămâni, atunci tratarea cancerului va fi de ajutor în combaterea hemoptiziei. Intervenția chirurgicală poate fi necesară într-o asemenea situație.
Cancerul pulmonar apare atunci când, la nivelul plămânilor, celulele încep să se multiplice în mod necontrolat, formându-se astfel o tumoare. Pe măsură ce tumora pulmonară creste, plămânii își pierd din abilitatea de a-și îndeplini funcțiile. Astfel, aceștia nu mai oxigenează la capacitate maximă organismul.

Pe de o parte, cancerul pulmonar primar este cel care debutează la nivelul plămânilor. Pe de altă parte, cancerul pulmonar secundar începe în altă parte din organism și se metastazează, celulele canceroase ajungând în plămâni. Cancerul primar și cel secundar sunt diferite și se tratează în mod complet diferit.

Pot trece mulți ani până când acest tip de cancer să prezinte simptome. Însă cu cât este depistat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele pacientului de a se vindeca. Fumatul contribuie la declanșarea cancerului la plămâni, fiind principala cauză a acestei boli. De aceea, specialiștii recomandă pacienților să renunțe la fumat înainte de a se dezvolta cancerul. După confirmarea diagnosticului de cancer, este absolut necesar ca pacientul să renunțe complet la fumat, astfel încât plămânii să fie cât mai puțin expuși factorilor care contribuie la degradarea țesuturilor. 

Speranța de viață la pacienții cu cancer pulmonar

Speranța maximă de viață pentru o persoană cu cancer pulmonar variază în funcție de stadiul bolii. În general, cu cât cancerul pulmonar este depistat mai devreme, cu atât este mai probabil ca pacientul să se vindece. Cu toate acestea, hemoptizia este un semn de prognostic prost.

Hemoptizia severă poate pune imediat viața în pericol dacă sângerarea nu poate fi oprită. O cercetare mai veche a arătat că cei cu hemoptizie au o rată de supraviețuire mai mică în comparație cu cei care nu s-au confruntat cu această condiție medicală. Această cercetare a mai arătat și că 41% dintre subiecții cu cancer pulmonar erau încă în viață la șase ani după ce au au fost diagnosticați cu hemoptizie, comparativ cu 67% dintre cei fără această condiție medicală. 

Hemoptizia, care poate varia de la cazuri ușoare până la severe, este adesea cauzată de diverși factori, inclusiv cancerul pulmonar, unde apare în aproximativ 20% dintre cazuri. Evaluarea cu acuratețe a pacientului este crucială, iar tratamentul presupune abordarea cauzei care stă la baza sângerării. 

În cazurile de sângerare majoră, tratamentul imediat poate necesita transfuzie, intervenție bronhoscopică sau embolizare a arterei bronșice. Dacă hemoptizia apare ocazional, cu o cantitate mică de sânge, nu este la fel de urgentă ca sângerarea semnificativă, frecventă.

Tratamentul hemoptiziei se poate modifica în funcție de cantitatea de sângerare și de cauza care stă la baza sa, dar poate include medicamente, intervenții chirurgicale sau tratamentul cancerului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Management of hemoptysis in patients with lung cancer”. Ann Transl Med. 2019; Gershman E, Guthrie R, Swiatek K, Shojaee S.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6712256/
2 Studiul „Hemoptysis in Cancer Patients”, Cancers (Basel). 2023 Oct., Emad D. Singer, Saadia A. Faiz, Aiham Qdaisat, Karim Abdeldaem, Jim Dagher, Patrick Chaftari, Sai-Ching J. Yeung
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10571539/
American Academy of Family Physicians - Hemotpysis
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2022/0200/p144.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0